ISO 12647-2 (Tryk og Prøvetryk)

ISO 12647-2 standarden
ISO standarden 12647-2 er en standard som omhandler “Proces kontrol for produktion af halv-tone farveseparationer, prøvetryk og produktions tryk - Offset litografiske processer”. Standarden bliver vedtaget af en ISO TC130 kommite med deltagende medlemmer fra 15 lande og observatører fra 22 andre lande. Alle standarder bliver vedtaget ved consensus (enighed) ikke ved flertal. Oftest baserer denne kommite beslutninger om standarder på anbefalinger baseret på praktiske implementeringer fra tekniske institutter og fag organisationer som FOGRA, UGRA, ECI, BVDM, m.f.


Fogra dataset
I 2004 blev en række dataset fremstillet i samarbejde mellem medlemmer af Fogra, ECI og BVDM. Disse dataset blev navngivet med et fortløbende nummer af Fogra og et sæt standard profiler baseret på disse dataset blev frigivet af ECI. og det er de dataset som indtil Januar 2007 har været den gældende standard.

Som en naturlig forlængelse af dette blev der frigivet et sæt visuelle reference tryk “Altona Testsuite” som indeholder referencetryk, trykt under ovennævnte forhold. Altona testsuiten blev samtidig fremstillet som et værktøj til at checke PDF-X3 kompatibilitet.
Der er dog en uoverensstemmelse mellem ISO 12647 værdier og de værdier som optræder i Fogra 27-31 data, specielt i relation til farven på Cyan, så Fogra 27-31 overholder kun knebent ISO standarden. Alligevel er Altona og Fogra 27 blevet en vel indarbejdet standard som fungerer godt i praksis.

Der er i fstarten af 2009 frigivet nye dataset samt tilhørene profiler fra ECI. Disse profiler kan downloades fra www.eci.org under navnet "offset 2009". De nye profiler hedded PSO (Proces Standard Offset) istedet for ISO (Ikke at forveksle med PSR - Proces Standard Rotogravure som er dybtryk). Det er en navngivning som med tiden helt vil erstatte ISO navnet, så kig ind hos ECI ind imellem og se om der er kommet nye profiler.

Andre standarder
Ligesom standarderne for Offset findes der lignende standarder for andre trykprocesser.
ISO 12647-3 omhandler Avis tryk (Newsprint)
ISO 12647-4 omhandler Dybtryk (Gravure)
ISO 12647-5 omhandler Serigrafi (Screen Printing)
ISO 12647-6 omhandler Flexografisk tryk (Flexographic)
De to sidste standarder er endnu ikke implementeret i væsentlig grad i industrien.

ISO 12647 standarderne kan købes her.
Fogra Dataset kan downloades på her.
ICC profiler kan downloades her.
Altona testsuite kan købes gennem Pixl eller her.
ICC profiler til ISO 12647-3 (Avis tryk) kan dowloades her.