ISO 12647-7 (Proof Tolerancer)

ISO 12647-7 standarden
I April 2007 udgav ISO en ny standard som omhandler hvilke tolerancer et korrekt fremstillet prøvetryk skal overholde for at det er et korrekt prøvetryk.
Denne standard er til stor del bygget på det fra FOGRA anbefalede værdier som har været benyttet som tolerancer for fremstilling af prøvetryk. Der er dog kommet en del stramninger så tolerancerne for fremstilling af prøvetryk ved opmåling af f.eks. en FOGRA Mediavedge v.2 kort fortalt ser ud som følger.I forhold til reference data/profil må afvigelserne maksimalt have følgende afvigelser:

Farver Afvigelse type Værdi Tidligere Værdi (Fogra/BVDM)
Maximum afvigelse af nogen farve Delta E (dE) ≤ 6 (≤ 10)
Papirbase Delta E (dE) ≤ 3 (≤ 3)
Gennemsnit af alle farver Delta E (dE) ≤ 3 (≤ 4)
Primær farver (solid Cyan, Magenta Yellow og Sort) Delta E (dE) ≤ 4 (≤ 5)
Gråtone felter (CMY gråtone skala) Delta H (dH) ≤ 1,5 (ikke tidligere defineret)
Primær farver (solid Cyan, Magenta Yellow og Sort) Delta H (dH) ≤ 2,5 (ikke tidligere defineret)
Delta E er en visuel afvigelse som definere hvor langt en farve er fra en reference farve. Delte E afvigelser kan være imod lysere/mørkere værdier, mere grøn/magenta eller Gul/blå eller en definition af dem alle.
Man kan sige at dE er som en kugle omkring den rigtige farve og uanset hvor den opmålte farve "rammer" indersiden på kuglen er det samme afvigelse. Delta H er en mere specifik afvigelse som udelukker lysere mørkere og udelukkende kigger på om farven er korrekt. F.eks er det nemmere at acceptere en gråbalance som er en smule lysere (som godt kan have en dE afvigelse på 2) end det er at acceptere en gråtone som er grøn (som også kan have en afvigelse på 2).

Se mere information i Fogra nyhedsbrev.

Stramningerne lavet for at sikre større overensstemelse mellem digitalt fremstillet prøvetryk og korrekt fremstillet tryk. Der er en række andre definitioner i denne standard som kan ses ved selvsyn hvis man køber standarden. ISO 12647 standarderne kan købes her.