Prøvetryk

Certificeret prøvetryk
Et certificeret prøvetryk er en måde hvorpå man selv kan checke at et prøvetryk er en korrekt simulering af en defineret standard. Med et certificeret prøvetryk er man sikker på at man har simuleret den rigtige trykstandard, at printeren virker optimalt, at printeren er korrekt kalibreret og man kan printer hhv. en label eller en fuld rapport som detaljerer præcist hvor godt et givent prøvetryk er og sætte på selve prøvetrykket. Det tjener som bevis for at netop dette prøvetryk er korrekt fremstillet og hvad man derfor kan forvente hvis dokumentet bliver trykt efter den standard som er simuleret. Og derfor er det et bevis på at det man ser på prøvetrykket er korrekt gengivet.

Hvad sammenligner man med
Når man karakteriserer/profilerer en trykmaskine benyttes som regel et IT8,7/3 eller ECI2002 testchart. Disse består af 920-1400 forskellige CMYK kombinationer. Når disse trykte farver bliver opmålt, ved man præcist hvordan alle disse CMYK kombinationer bliver reproduceret på et givent tryk (f.eks ISO 12647-2 - ISOcoated/Fogra 27L). Ved at benytte en farvekile på sit prøvetryk som indeholder et repræsentativt udvalg af de samme farvekombinationer, f.eks. en Fogra Mediawedge v.2, kan man ved opmåling af disse farver sammenligne prøvetrykket numerisk med trykstandarden og se om de matcher. Fogra og BVDM har defineret en række delta E afvigelser som skal overholdes for atet prøvetryk kan certificeres.

GMG ProofControl
GMG Proof Control er et af de nemmeste og hurtigste systemer på markedet til certificering af prøvetryk. Systemet består af et Eye One Spectrophotometer, GMG Proof Control software samt en Zebra Labelprinter, samt foruddefinerede standarder af alle gængse ISO standarder m.f.
Man måler simpelthen de 2 strips med farver (det tager ca. 20 sekunder i alt) og så ved man om prøvetrykket er en korrekt gengivelse af den tryktype man simulerer. Og man kan bevise det ved at printe en label med opmålingsresultaterne. Alle kan derefter med et enkelt blik konstatere at netop dette prøvetryk er perfekt. 
Når man uden tvivl ved, at et prøvetryk er korrekt, ophører en lang række diskussioner om hvem der har ansvaret, når der ind imellem er problemer med kvaliteten. Desuden skaber det større tillid fra kunderne at en leverandør foretager kvalitetskontrol af bl.a. prøvetryk.

Man kan få lignende systemer til både Monitorer samt til tryk