Tilbage til forsiden

ISO 12647-2; standardisering af tryk, prøvetryk og farveseparationer

ISO 12647-2 standarden
ISO standarden 12647-2 er en standard som omhandler “Proces kontrol for produktion af halv-tone farveseparationer, prøvetryk og produktions tryk - Offset litografiske processer”. Standarden bliver vedtaget af en ISO TC130 kommite med deltagende medlemmer fra 15 lande og observatører fra 22 andre lande. Alle standarder bliver vedtaget ved consensus (enighed) ikke ved flertal. Oftest baserer denne kommite beslutninger om standarder på anbefalinger baseret på praktiske implementeringer fra tekniske institutter og fag organisationer som FOGRA, UGRA, ECI, BVDM, m.f.

Fogra dataset
I 2004 blev en række dataset fremstillet i samarbejde mellem medlemmer af Fogra, ECI og BVDM. Disse dataset blev navngivet med et fortløbende nummer af Fogra og et sæt standard profiler baseret på disse dataset blev frigivet af ECI. og det er de dataset som indtil Januar 2007 har væet den gældende standard.

Dataset ICC profil navn Tryktype Papirtype
Fogra 27L ISO Coated Ark offset Gloss og Matte bestrøget papir
Fogra 28L ISO Webcoated Rotation Heatset LWC papir (Light Weight Coated)
Fogra 29L ISO Uncoated Ark offset Ubestrøget matte
Fogra 30L ISO uncoated Yellowish Ark offset Ubestrøget matte gullig farve
Fogra 31L ISO CofCoated Rotation (Formular) Gloss og Matte bestrøget papir
Fogra 32L ISO CofUncoated Rotation (Formular) Ubestrøget papir

Som en naturlig forlængelse af dette blev der frigivet et sæt visuelle reference tryk “Altona Testsuite” som indeholder referencetryk, trykt under ovennævnte forhold. Altona testsuiten blev samtidig fremstillet som et værktøj til at checke PDF-X3 kompatibilitet.
Der er dog en uoverensstemmelse mellem ISO 12647 værdier og de værdier som optræder i Fogra 27-31 data, specielt i relation til farven på Cyan, så Fogra 27-31 overholder kun knebent ISO standarden. Alligevel er Altona og Fogra 27 blevet en vel indarbejdet standard som fungerer godt i praksis.

Der er i februar 2007 frigivet 2 nye dataset, Fogra 39L (til erstatning af Fogra 27L) og Fogra 40L som et tillæg til Fogra 28L når der trykkes på SC papir. Disse nye dataset er efterfølgende blevet brugt til at bygge 3 nye profiler, 2 baseret på Fogra 39L og en baseret på Fogra 40L. Disse profiler kan downloades fra www.eci.org under navnet "offset 2007".
Dataset ICC profil navn Tryktype Papirtype
Fogra 39L ISO Coated v.2 eci Ark offset Gloss og Matte bestrøget papir
Fogra 39L ISO Coated v.2 eci 300 Ark/Rotation Offset Gloss og Matte bestrøget papir
Fogra 40L SC paper eci Rotation Heatset SC papir (Semi-Candelered)

Senere i 2007 vil de andre dataset blive taget op til overvejelse og revideret hvor det bliver fundet nødvendigt. Der vil sansynligvis også blive fremstillet et nyt sæt visuelle reference print som reflekterer de reviderede standarder. Disse forventes fremstillet i 2008.

Andre standarder
Ligesom standarderne for Offset findes der lignende standarder for andre trykprocesser.
ISO 12647-3 omhandler Avis tryk (Newsprint)
ISO 12647-4 omhandler Dybtryk (Gravure)
ISO 12647-5 omhandler Serigrafi (Screen Printing)
ISO 12647-6 omhandler Flexografisk tryk (Flexographic)
De to sidste standarder er endnu ikke implementeret i væsentlig grad i industrien.

ISO 12647 standarderne kan købes her.
Fogra Dataset kan downloades på her.
ICC profiler kan downloades her.
Altona testsuite kan købes gennem Pixl eller her.
ICC profiler til ISO 12647-3 (Avis tryk) kan dowloades her.


ISO 12647-7 standarden
I April 2007 udgav ISO en ny standard som omhandler hvilke tolerancer et korrekt fremstillet prøvetryk skal overholde for at det er et korrekt prøvetryk.
Denne standard er til stor del bygget på det fra FOGRA anbefalede værdier som har været benyttet som tolerancer for fremstilling af prøvetryk. Der er dog kommet en del stramninger så tolerancerne for fremstilling af prøvetryk ved opmåling af f.eks. en FOGRA Mediavedge v.2 kort fortalt ser ud som følger.I forhold til reference data/profil må afvigelserne maksimalt have følgende afvigelser:

Farver Afvigelse type Værdi Tidligere Værdi (Fogra/BVDM)
Maximum afvigelse af nogen farve Delta E (dE) ≤ 6 (≤ 10)
Papirbase Delta E (dE) ≤ 3 (≤ 3)
Gennemsnit af alle farver Delta E (dE) ≤ 3 (≤ 4)
Primær farver (solid Cyan, Magenta Yellow og Sort) Delta E (dE) ≤ 4 (≤ 5)
Gråtone felter (CMY gråtone skala) Delta H (dH) ≤ 1,5 (ikke tidligere defineret)
Primær farver (solid Cyan, Magenta Yellow og Sort) Delta H (dH) ≤ 2,5 (ikke tidligere defineret)

Delta E er en visuel afvigelse som definere hvor langt en farve er fra en reference farve. Delte E afvigelser kan være imod lysere/mørkere værdier, mere grøn/magenta eller Gul/blå eller en definition af dem alle.
Man kan sige at dE er som en kugle omkring den rigtige farve og uanset hvor den opmålte farve "rammer" indersiden på kuglen er det samme afvigelse. Delta H er en mere specifik afvigelse som udelukker lysere mørkere og udelukkende kigger på om farven er korrekt. F.eks er det nemmere at acceptere en gråbalance som er en smule lysere (som godt kan have en dE afvigelse på 2) end det er at acceptere en gråtone som er grøn (som også kan have en afvigelse på 2).

Se mere information i Fogra nyhedsbrev.

Stramningerne lavet for at sikre større overensstemelse mellem digitalt fremstillet prøvetryk og korrekt fremstillet tryk. Der er en række andre definitioner i denne standard som kan ses ved selvsyn hvis man køber standarden. ISO 12647 standarderne kan købes her.